Moruše na vaší zahradě

Morušovník je velmi nenáročný strom, který snese vysoké mrazy či suchou půdu. Hodí se tedy do všech zahrad. Na našem území tento strom roste velmi hojně, přesto je stále opomíjeným ovocným stromem. V našich podmínkách bude spíše prosperovat moruše bílá Nakliceno, vyzkoušet však můžete i moruši černou či převislou.  

Morušovník buď můžeme zakoupit jako sazenici nebo vypěstovat ze semen. Místo, kam budeme moruši sázet, by mělo být velmi slunné a alespoň z části chráněno před povětrnostními vlivy. Moruši však nesázejte v blízkosti jiných dřevin, nesnese se v půdě s jinými kořenovými systémy okolních stromů. Morušovník zalévejte pouze v případě mladých jedinců, starší strom se díky svému hlubokému kořenovému systému dokáže uživit sám.

moruše bílá

Plody se řadí mezi superpotraviny pro jejich vysoký obsah vitamínu C a K. Dále plody obsahují železo, fosfor, draslík, vápník a velmi velké množství vlákniny a bílkovin. Moruše slouží jako přírodní antioxidant a má antibakteriální účinky.

Již v čínské medicíně jsou po staletí plody moruše používané k léčbě slabosti, únavy a celkového vyčerpání organismu. Významně upravují chudokrevnost, brání předčasnému šedivění vlasů a pomáhají tělo chránit před vznikem rakoviny.

A jak se zralými plody nakládat?

Výborně se hodí do marmelád, sirupů či vína. Konzumovat se mohou i samotné a to jak v čerstvém stavu či sušeném. Vzhledem k rychlé kazivosti plodů je doporučována okamžitá konzumace čerstvých plodů. Sušené plody můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou, jsou jemně křupavé a sladší než čerstvé plody.

sušené moruše

Moruše můžete přidávat do jogurtů, ovesných kaší či smoothie. Využít však můžete i samotné listy stromu na přípravu vynikajícího čaje. Pravidelné pití čaje napomáhá udržovat rovnováhu cukrů v krvi, je tedy vhodný pro pacienty, kteří mají problémy se vstřebáváním cukrů.